Terke Dayalı Boşanma Davası Nedir ?
Terke dayalı boşanma özel boşanma sebeplerinden olup TMK 164 maddesinde düzenlenmiştir. Eşlerden birinin diğerini terk etmesi ya da ortak konuta dönmemesi terk olarak sayılır.
Terke Dayalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir ?
Kanunda açıkça eşlerden birinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla terk etmesi veya eşin haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemesi denilmektedir. Yani eşlerden biri haklı sebeple evi terk etmişse ya da eve dönmemesinde haklı bir sebep varsa terk olgusu gerçekleşmiş olmaz. Örneğin psikolojik veya fiziksel şiddete maruz kalan eşin evi terk etmesinde ya da ortak konuta dönmemesinde terk olgusunun gerçekleştiği kabul edilemez. Zira bu durumda eşin evi terk etmesinde ya da geri dönmemesinde haklı bir neden bulunmaktadır
Mahkeme tarafından TMK 171 maddesine göre ayrılık kararı verilmişse bu süre içerisinde eşlerin ayrı yaşaması terk olarak değerlendirilemez. Zira bu durumda mahkeme tarafından verilmiş bir ayrılık kararı bulunmaktadır.
6 aylık süre geçmeden boşanma davası açılamaz. Bu süre içerisinde terk eden eş ortak konuta dönüp tekrar ayrılırsa süre kesilmiş olur. Ancak terk eden eşin eve dönüşünün samimi olması gerekir. Samimi olmayan, sadece süreyi kesmek amacıyla eşin ortak konuta dönmesi ve sonrasında ayrılması gibi durumlarda süre kesilmemiş sayılır.
Mahkeme ya da noter kanalıyla terk eden eşe eve dönmesi için ihtar çekilmelidir. İhtar, terk tarihinden itibaren 4 ay sonra çekilmeli ve terk eden eşe en az 2 aylık süre verilmelidir. Kanunda dört aylık süre geçmeden ihtar çekilemeyeceği iki aylık süre geçmeden de dava açılamayacağı açıkça belirtildiği için bu süreler azaltılamaz.
Terk ihtarının amacı eşe iki aylık süre içerisinde eve dönmesi aksi taktirde doğacak sonuçlar hakkında uyarılmasıdır.
Terk eden eşe ihtar yoluyla yapılan çağrının samimi olması gerekir. Çağrı yapılan evin kapalı olması, kilidinin değiştirilmiş olması gibi durumlarda yapılan çağrının samimi olduğundan söz edilemez. İhtar gönderen eşin amacının evlilik birliğinin devamı değil de ihtara dayalı boşanma davası açabilmek için gerekli yükümlülükleri yerine getirmek olduğu somut olaydan anlaşılıyorsa samimi olduğundan söz edilemez.
Terke Dayalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır ?
Terke dayalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise eşlerin son defa altı ay birlikte oturdukları yer mahkemesi veya taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.