Alacağını tahsil edemeyen borçlu icra dairesi aracılığıyla borcunu tahsil etmek amacıyla icra takibi başlatabilir. Bunun üzerine icra dairesi borçluya borcunu ödemesi ya da itirazlarını bildirmesi için ödeme emri gönderir. Borçlu süresi içinde itirazlarını bildirmezse icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesi üzerine alacaklı taraf icra dairesi aracılığıyla haciz işlemlerine başlayabilir.
2012 yılında İcra İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikle para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu olan eşyaların haczedilemeyeceği düzenlemesi getirilmiştir. Aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda da bunlardan yalnızca birinin haczedilemeyeceği yine bu değişiklikle birlikte gelmiştir.
Bu düzenlemeden de açıkça anlaşıldığı üzere evde yaşayan aile bireylerinin hayatlarını idame ettirmesi zorunlu olan eşyalar haczedilemeyecek, bu eşyaların birden fazla olması durumunda biri dışındakiler haczedilebilecektir. Örnek verecek olursak evde bulunan buzdolabı, televizyon, çamaşır makinası, fırın haczedilemeyecek ancak iki tane buzdolabı, iki tane televizyon varsa bunlardan biri haczedilebilecektir. Günümüzde bilgisayar da lüzumlu ev eşyalarından sayıldığından evde bir tane bilgisayarın bulunması durumunda o da haczedilemeyecektir. Haciz esnasında hangi malların haczedilip haczedilmeyeceğine icra memuru karar verir ancak alacaklı ya da borçlu tarafından icra memurunun kararına karşı icra mahkemesinde şikayet yoluna başvurulabilir.