25.11.2023 18:42:29

SENET NASIL DOLDURULUR ?

Türk Dil Kurumunda senet ‘’bir kimsenin yapmaya veya ödemeye borçlu olduğu şeyi göstermek için imzaladığı resmi kağıt’’ olarak tanımlanmıştır.  Hukukta senet, bir hukuksal ilişkinin varlığını gösteren yazılı ve imzalı belge olarak ya da bir kişi veya kurum tarafından imzalanan ve imzalayanın aleyhine delil teşkil eden yazılı belge olarak tanımlanabilir.

Halk arasında senet olarak bilinen ve ticaret hayatında yaygın olarak kullanılan senet ise aslında Türk Ticaret Kanununda düzenlenen ve kıymetli evrakların bir türü olan bonodur.

 

SENET NASIL DOLDURULUR

 

 

               

1-Ödeme Günü : Senette yazılı bedelin ödeneceği tarihin gün-ay-yıl olarak yazılması gerekir.

2-Ödenecek Miktar : Ödenecek miktarın yazılarak sonradan eklememe yapılmaması için başına ve sonuna ‘’ # ‘’ işaretinin konulması gerekir.

3-Kuruş : Ödenecek miktarda küsurat varsa yazılır yoksa çizik atmak yeterlidir.

4-Senet numarası :Taraflar arasında birden fazla senet düzenlenmişse senet numarası yazılır. Böylelikle hangi senet olduğu, kaç senet kaldığı takip edilebilir.

5- Senet Özetleri  : Senete ilişkin daha çok alacaklı tarafın işlerini kolaylaştıran bölümdür. Senetleri dosyalarken alacaklı, senet içeriğine bakmadan borçlu, vade, tutar gibi bilgilerle alacaklarını takip edebilir. Genelde boş bırakılır.

6- Senet muhteviyatı, dayanağı : Özellikle boş bırakılan bu kısma senetin hangi borca istinaden hazırlandığı, varsa sözleşme (Kira, teminat, taksit) için yazıldığı buraya eklenebilir. Genelde boş bırakılır.  

7- Vade : Üst tarafa yazılan ödeme gününün aynısı buraya da yazılır. Ödeme gününe 01.01.2000 gibi bir tarih yazıldığında bu kısma da 1 Ocak 2000 yazılabilir.

8- Alacaklı : Senet alacaklısının ismi ve soy ismi yazılır. Alacaklı şirketse ticari unvanı yazılır.

9- Borç  / Alacak Miktarı : Üst tarafa rakamla yazılan miktarın bu kısma yazıyla yazılması gerekir. Böylece alacak / borç miktarının daha anlaşılabilir hale gelmesi, karışıklığın önüne geçilmesi sağlanabilir. Yazıyla yazılan miktarın başına ve sonuna ‘’# ‘’ veya ‘’ – ‘’ işaretlerinin konulması senedin bu kısmında yapılacak değişikliğin ve tahrifatın önüne geçecektir.   

10- Kuruş : Ödenecek miktarda küsurat varsa yazıyla yazılır yoksa çizik atmak yeterlidir.

11- Nakden / aynen : Borç altına girilmiş olan bedel para olarak alınmışsa bu bölüme “nakden” yazılması gerekir. Ancak bir mal alınmışsa “aynen” yazılması gerekir. Ayn, eşya/mal anlamına gelmektedir.

12-Yetkili Mahkeme : Taraflar arasında senetten kaynaklı olarak uyuşmazlık çıktığında hangi mahkemenin yetkili olacağı yazılır. Örneğin ‘’ihtilaf vukuunda Kocaeli Mahkemelerinin selahiyetini şimdiden kabul eylerim’’ yazıldığı taktirde Kocaeli Mahkemelerinin yetkili olduğu kabul edilmiş olur.

13-Düzenleme tarihi : Senedin düzenlendiği tarihin mutlaka yazılması gerekir. Ödeme tarihinden sonraki bir tarihin yazılmaması gerekir.

14- Borçlu kişi : Senet borçlusunun adı, soyadı, kimlik numarası ve açık adresi yazılmalıdır. Borçlu şirket ise şirketin adı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası yazılmalıdır.

15- Kefil : Kefilin isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Kefil şirketse; vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir. 

16- İmza : Borçlunun ve varsa kefilin imzalaması gereken kısımdır. Borçlu şirketse, imza atmaya yetkili kişinin imzalaması gerekir.

17- İmza : Borçlunun ve varsa kefilin imzalaması gereken kısımdır. Borçlu şirketse, imza atmaya yetkili kişinin imzalaması gerekir.

 

DOLU SENET ÖRNEĞİ

 

 

Av. Nazif Sunca

 

 

Geri