Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik gereğince bazı iş yerlerinde emzirme odası bazı iş yerlerinde ise kreş bulunması zorunludur. Buna göre 100-150 arası kadın işçi bulunan iş yerlerinde emzirme odası, 150 ‘den fazla kadın işçinin olduğu iş yerlerinde 0-6 yaş arasındaki çocuklar için kreş bulunması zorunludur.
Emzirme odası için 100-150 işçi, kreş zorunluluğu için 150’den fazla kadın işçi bulunmalıdır
İş yerlerinde emzirme odası bulunma zorunluluğu için o iş yerinde 100-150 kadın işçi, kreş açma zorunluluğu için 150’den fazla kadın işçinin çalışıyor olması gerekir. Yani bu sayıların altında kadın işçilerin çalıştığı iş yerlerinde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kadın işçiler bekar ya da çocuğu olmasa da bu sayıya dahil edilir. Ayrıca erkek işçilerden çocuğunun annesi ölmüş olanlar ve velayeti babaya verilenler de bu sayıya dahil edilir.
İş yerine en çok 250 metre uzaklıkta olmalıdır
Emzirme odası ve kreşin iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta olması gerekir. Kreş 250 metreden fazla uzaklıktaysa işveren taşıt sağlamak zorundadır.
Emzirme odası ve kreş açmamanın yaptırımı
Zorunluluk olduğu halde iş yerinde emzirme odası ve kreş bulundurmayan iş yerleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. İdari para cezası, yükümlülüğün yerine getirilmediğinin tespit edildiği tarihten itibaren her ay için uygulanmaktadır. Ödenecek ceza miktarı işyerinin tehlike sınıfına göre artış göstermekle birlikte yeniden değerleme oranına göre de her sene değişmektedir.
İşveren tek başına kreş açmak zorunda değildir. Başka işverenlerle ortaklaşa kreş açarak ta bu yükümlülüğünü yerine getirebilir.
Kimler bu imkandan yararlanabilir ?
Kadın çalışanların çocukları ile erkek çalışanların annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş çocukları yararlanabilir. Kreşlere velisinin isteği üzerine ilkokula kaydı yapılmayan 66 aylığa kadar çocuklar alınır. Ayrıca kreşlerde 0-24 aylık, 25-48 aylık ve 49-66 aylık çocuklar birbirinden ayrı bulundurulmalıdır.
İşveren tarafından kreş açılmazsa işçi ne yapabilir ?
İşverenin kreş açma zorunluluğu kanun ve yönetmelikle düzenlenmiş olup buna aykırı davranan işverene idari para cezası uygulanmaktadır. İşveren tarafından bu yükümlülük yerine getirilmezse işçi önce işverene başvuruda bulunmalıdır. İşveren tarafından olumlu yanıt verilmezse işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. İşveren tarafından kıdem tazminatı ödenmezse işçi, önce arabulucuya başvurmalı, anlaşma sağlanamadığı taktirde dava açarak kıdem tazminatını talep etmelidir.
Av. Nazif Sunca