Bekleme süresi, iddet müddeti nedir ?
Bekleme süresi, diğer adıyla iddet müddeti evliliği sona eren kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken süredir. Kanunda bu süre 300 gün olarak belirlenmiştir. Yani evliliği sona eren kadın 300 gün geçmedikçe yeniden evlenemez. Kadının evliliği boşanma ya da kocanın ölümüyle sona ermiş olabilir. Her iki durumda da kadının 300 günlük süreyi beklemesi gerekir. Düzenlemenin amacı doğması muhtemel çocuğun soybağı karışıklığının önüne geçmektir. Kanunda yer alan bu düzenleme sıklıkla eleştirilse ve hatta bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ‘’boşanmış kadının yeniden evlenmek için 300 gün beklemesinin ayrımcılık olduğu’’ yönünde ihlal kararı da bulunsa maalesef düzenleme Türk Medeni Kanununda halen yer almakta olup fiilen de uygulanmaktadır. Bu nedenle konu başlığında yer alan boşanan kadınlar hemen evlenebilir mi soruna hayır cevabını vermek zorundayız.
300 günlük süre ne zaman başlar ?
Kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken 300 günlük süre evlilik, boşanma ile sona ermişse boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren, kocanın ölümüyle sona ermişse ölüm tarihinden itibaren başlar.
Bekleme süresi hangi durumda sona erer ?
Bu süre içerisinde doğum yapılmış olması halinde bekleme süresi kendiliğinden sona erer. Yani bu süre içerisinde doğum yapan kadın için bekleme süresi sona erdiğinden tekrar evlenebilir.
Bekleme süresi kaldırılabilir mi ?
Kanunda iki durumda 300 günlük bekleme süresinin mahkeme kararıyla kaldırılabileceği düzenlenmiştir. Bunlar kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması ya da evliliği sona eren eşlerin tekrar birbirleriyle evlenmek istemeleri durumları için geçerlidir. Her iki durumda da bekleme süresi kendiliğinden kalkmamakta, kadının dava açarak sürenin kaldırılmasını mahkemeden talep etmesi gerekmektedir. Yani kadının gebe olmadığının anlaşılması ve eşlerin birbirleriyle tekrar evlenmek istemeleri durumunda mahkemeye başvurularak bekleme süresi kaldırılabilir.
Bekleme süresinin kaldırılması davası nedir ?
Bekleme süresinin, kadının gebe olmadığının anlaşılması ya da evliliği sona eren eşlerin tekrar birbirleriyle evlenmek istemeleri durumunda mahkeme kararıyla kaldırılabileceğini belirtmiştik. İşte kadının açacağı bu davaya bekleme süresinin kaldırılması davası denir. Mahkeme tarafından bekleme süresi kaldırılmadan kadının 300 günlük süre içerisinde yeniden evlenmesi mümkün değildir. Kadın mahkemeye başvurarak gebe olmadığını ya da boşandığı eşiyle yeniden evleneceğini belirterek bekleme süresinin kaldırılmasını talep etmelidir. Mahkeme tarafından kadının gebe olmadığının tespiti amacıyla sağlık kuruluşuna sevki gerçekleştirilerek gebelik testi yaptırılmakta, gebe olmadığının anlaşılması durumunda da bekleme süresi kaldırılmaktadır.
Bekleme süresinin kaldırılması davasının nerede açılması gerekir ?
Bekleme süresinin kaldırılması davasının, kadının yerleşim yerinde bulunan Aile Mahkemesinde açılması gerekir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekir.