1.3.2024 18:28:53

KASTEN ÖLDÜRME SUÇU VE CEZASI

Kasten öldürme suçu nedir ?

Kasten öldürme suçu Türk Ceza Kanununun 81. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre bir insanın hayatına kasten yani bilerek ve isteyerek son veren kişi kasten öldürme suçunu işlemiş olur. İnsanın  en temel hakkı yaşama hakkı olup yaşama hakkına son veren kişinin karşılaşacağı yaptırım da Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun 81. maddesinde kasten öldürmenin temel hali düzenlenmiş olup 82. maddesinde ise cezayı arttıran nitelikli halleri düzenlenmiştir. Örneğin kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi nitelikli hal olarak düzenlenmiş olup kanunda daha yüksek bir ceza öngörülmüştür.

 

Kasten öldürme suçunun cezası ne kadar ?

Kasten öldürme suçunun cezası müebbet hapis cezasıdır. Müebbet hapis cezası her ne kadar ömür boyu süren hapis cezası anlamına gelse de cezasının 24 yılını cezaevinde iyi halli olarak geçiren kişi bu süre sonunda şartlı olarak tahliye edilmektedir.  

 

Kasten öldürmenin nitelikli halleri

Kasten öldürmenin nitelikli hali, suçun işlendiği kişiye, işlenme şekline, suçun altında yatan sebebe göre kanunun daha yüksek ceza öngördüğü durumlardır. Yukarıda kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi durumunda kanunda daha yüksek bir ceza öngörüldüğünü belirtmiştik. Nitelikli hal bununla sınırlı olmayıp aşağıda sayılan haller kanunda kasten öldürmenin nitelikli hali olarak düzenlenmiştir.

- Tasarlayarak,

- Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,

- Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle,

- Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,

- Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

- Kadına karşı,

- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

- Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,

- Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle,

- Kan gütme saikiyle,

- Töre saikiyle işlenmesi halleri nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Bu durumda kanunda daha yüksek bir ceza öngörülmüştür.

 

Kasten öldürmenin nitelikli hallerinin cezası ne kadar ?

Kasten öldürmenin nitelikli hallerinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Görüleceği üzere suçun temel şekline göre nitelikli halleri için daha ağır ceza öngörülmüştür. Bu nedenle kasten öldürmenin temel şeklinin cezası müebbet hapis cezası iken nitelikli hallerinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Herhangi bir kişinin hayatına son veren kişi müebbet hapis cezası alırken aynı kişinin annesini, babasını öldürmesi ya da bir insanı eziyet çektirerek öldürmesi durumunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almaktadır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası her ne kadar ömür boyu süren hapis cezası anlamına gelse de cezasının 30 yılını cezaevinde iyi halli olarak geçiren kişi bu süre sonunda şartlı olarak tahliye edilmektedir. Müebbet hapis cezasında bu süre 24 yıl iken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında 30 yıldır. Ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişinin cezası kanunda belirtilen sıkı infaz rejimlerine göre infaz edilmektedir.

 

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi

Kasten öldürmeye yönelik hareket icrai olabileceği gibi ihmali bir davranışla da olabilir. İhmal kişiye belli bir davranışta bulunma yükümlülüğü yüklendiği halde bu yükümlülüğe uygun davranılmamasıdır.  Kasten öldürme suçunun ihmali davranışla işlenmesi Türk Ceza Kanunu 83. maddesinde düzenlenmiştir. Kasten öldürme suçu bir davranışın yapılması şeklinde gerçekleştirilirken ihmali davranışta ise bir davranışın yapılmaması şeklinde gerçekleşmektedir. Örnek vermek gerekirse silahla bir kişinin öldürülmesinde kasten öldürme suçu meydana gelir ve burada icrai bir davranış söz konusudur. Ancak sağlık kuruluşunda çalışan bir doktorun durumu acil olan hastaya müdahale etmemesi sonucu hastanın ölmesinde kasten öldürme suçu ihmali davranışla işlenmiş olur. Bu örnekte kasten öldürme suçu bir davranışın yapılmaması şeklinde gerçekleşmiş olup hastaya müdahale etmesi gereken doktorun bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi sonucu ölüm olayı gerçekleştiğinden ihmali davranış söz konusudur.  

Kanunda kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi için ihmalin, icrai davranışa eş değer olmasının gerektiği belirtilmiştir. İhmali davranışın icrai davranışa eş değer kabul edilebilmesi için de kişinin belli bir davranışta bulunmak hususunda kanundan ya da sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması ve kişinin önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması gerekir.

 

Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçunun cezası ne kadar ?

Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.

 

 

Geri