İnsanlar isimleriyle anılır ve bu nedenle kişinin ismi onun ayrılmaz bir parçasıdır. İsim, onu taşıyan kişi tarafından benimsendiğinde o kişi için daha anlamlı hale gelir. Bu nedenle kişinin benimsemediği ismini değiştirmek istemesi de en doğal hakkıdır. Kişi, sosyal çevresinde farklı isimle tanınıyor olabilir, isminin gülünç anlamları olabilir, ismiyle özdeşleşemeyebilir ya da ismini değiştirmek için farklı farklı sebepleri olabilir. İşte kişinin mahkemeye başvurarak ismini değiştirmesi ve bu durumun nüfus siciline kayıt ve ilan edilmesi ile neticelenen davaya adın değiştirilmesi davası denilmektedir.
İsim değiştirme davası Türk Medeni Kanunu 27. Maddesinde düzenlenmiştir. Kanunda yer alan ‘’adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir’’ şeklindeki düzenlemeden de anlaşılacağı üzere haklı sebep varsa kişi dava açarak adının değiştirilmesini mahkemeden isteyebilir.
Haklı sebeplere örnek olarak şu durumlar gösterilebilir;
-Kişinin isminin telaffuzunun zor olması,
-Din değiştiren kişinin mensup olduğu dine uygun isim almak istemesi,
-Kişinin sosyal çevresinde, aile ya da akrabaları arasında sahip olduğu isimden farklı bir isimle tanınıyor olması,
-Kişinin cinsiyetinin ile isminin uyumlu olmaması,
-Kişinin sonradan cinsiyet değiştirmesi
-İsminin gülünç olması,
-Kötü tanınan bir şahsın ismiyle özdeşleşmesi,
-Kişiye bir travmayı hatırlatıyor olması,
-Kişinin isminin benimsemediği bir dinin ya da inancın değerlerini taşıması gibi sebepler başta olmak üzere haklı gerekçeye dayanan farklı sebepler de ismin değiştirilmesine gerekçe olarak gösterilebilir.
İsim değiştirme davasının hangi mahkemede açılması gerekir ?
İsim değiştirme davası kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinden talep edilebilir.
Dava kime karşı açılır ?
İsim değiştirme davası kişinin bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne karşı açılır. Yani davacı isim değiştirmek isteyen kişi davalı ise Nüfus Müdürlüğüdür. Dava Nüfus Müdürlüğüne karşı açıldığı için davada nüfus müdürü ya da görevlendireceği memur hazır bulunması ve onun huzurunda karar verilmesi gerekir. Bu nedenle nüfus müdürü ya da görevlendireceği memur olmadan bu davada karar verilemez.
18 yaşından küçük çocuklar için davayı kim açabilir ?
18 yaşından küçük çocuklar için açılacak davalar velileri tarafından açılabilir. Çocuğun velayetini ise anne ve baba birlikte kullanabildiğinden davanın da anne ve baba tarafından birlikte açılması gerekir. Ayrıca biri tarafından açılan davaya diğerinin katılması ya da kabul etmesi durumunda da bu eksiklik tamamlanmış olur.
İsim değiştirme davasının sonuçları nelerdir ?
İsim değiştirme davasının sonucunda mahkeme kararı kesinleştikten sonra bu karar yerel veya ulusal bir gazetede ilan edilir. Sonrasında gereğinin yerine getirilmesi için yani kişinin nüfus sicilinde gerekli değişikliğin yapılması için karar Nüfus Müdürlüğüne gönderilir.
Ayrıca Nüfus Müdürlüğü tarafından adı üzerinde değişiklik yapılan kişilerin çocuklarının ana veya baba adına dair kaydı değiştirilir. Bunun dışında kişinin kişisel durumunda herhangi bir değişiklik meydana gelmez.